Din categoria „Fusei aici. Făcui asta”

De ceva vreme încoace, tot umblă vorba în țară că Cetatea Băniei râvnește la titlul de „Capitală Culturală Europeană”. Și ceva îmi spune că nu e doar un simplu zvon. Oltenii s-au pus pe treabă și vor să arate lumii că pot face și altceva în afară de bucate delicioase asortate cu praz sau de a folosi corect perfectul simplu.

Așadar, câte e ziua de lungă, craiovenii dau din coate oltenește și-și croiesc drum de zor spre titlul mult dorit. Lupta e grea, însă mândria specifică locului nu-i va lăsa să renunțe. Este ocazia perfectă pentru a demonstra că locuitorii din partea de sud a țării sunt iuți nu doar la mânie, ci și la minte și la muncă.

Craiova_-_Centrul

Sursă foto: wikipedia.ro

Și când mass-media din toată țara va fi împânzită cu știri despre Craiova Capitală Cultural Europeană 2021, maestrul Caragiale va voi să iasă din mormânt și să-și scoată pălăria în fața orașului în care se vine, nu din care se pleacă.

Pe mine una a reușit să mă impresioneze această comunitate care odată cu angrenarea în lupta pentru titlul de „Craiova culturală” parcă s-a trezit din amorțire. Și nu spun asta doar pentru că pentru mine Craiova e „acasă”, ci pentru că mi s-a demonstrat de foarte multe ori, în ultimul timp, acest lucru.

Îmi amintesc cu drag de evenimentul cultural din noiembrie 2013, numit „Mozart Rocks” care a avut loc la Sala Polivalentă. La început am privit cu reticență idea de concert simfonic cu ritmuri rock ținut într-o sală polivalentă, mai ales că acustica nu părea tocmai prietenoasă. Deși evenimentul era anunțat cu surle și trâmbițe de presa locală, obișnuiam să strâmb din nas și să spun că se va doveni un real eșec din cauza faptului că oltenii nu sunt cei mai înfocați fani ai acestui gen muzical.

Însă cei peste 4000 de oameni prezenți îm Sala Polivalentă nu au făcut altceva decât să-mi demonstreze că am greșit punând etichete. Atmosfera a fost una de neimaginat. Voia bună, specific oltenească nu a lipsit nicio clipă, iar acest lucru a fost simțit și de artiștii care au urcat pe scenă, Paula Seling, Dan Helciug fiind doar două dintre numele sonore care au savurat energia publicului concentrată în ropote de aplauze.

Filarmonica din Oltenia a făcut față cu brio provocării de a îmbina armonios muzica rock cu cea clasică. Curiozitatea specific oltenească i-a făcut pe oamenii locului să ia parte în număr impresionant de mare la eveniment, indiferent de vârstă. Am văzut copii care fluturau baloanele colorate și oferau cele mai inocente zâmbete, bunici care s-au aranjat cochet pentru spectacol sau domni și doamne ocupate care au oferit o bucățică din timpul lor liber petrecerii unui astfel de eveniment muzical.

Succesul a fost atât de mare încât organizatorii au decis să nu se oprească aici. Astfel, am mai avut parte până acum și de „Vivaldi Colours” sau „Carmina Burana” care au devenit un must pentru craioveni sau pentru oaspeții veniți să viziteze Oltenia.

Și dacă nu am reușit să vă conving până acum, iată o listă scurtă cu motive pentru care ar trebuie să faceți un popas în Capitala Băniei, dacă nu ați făcut-o deja până acum.

 1. Sutele de alte evenimente realizate sub egida Craiova Capitală Culturală Europeană 2021.
 2. podul

  Sursă foto: memorielocala.aman.ro

  Deja vestitul Parc Nicolae Romanescu care a devenit o oază de verdeață pentru toți cei care vor să scape pentru câteva momente de jungla urbană. Parcul, care are o întindere de 96 de hectare, a fost proiectat din inițiativa primarului din acea vreme, Nicolae P. Romanescu, și este locul ideal pentru a petrece după-amiezile însorite sau pentru o ședință foto demnă de invidiat.

 3. Casa de Cultură Traian Demetrescu care găzduiește fel de fel de evenimente interesante. Indiferent de perioada în care alegeți să vizitați orașul, la Tradem veți găsi cu siguranță vernisaje de admirat, concerte de ascultat, ateliere în care să vă demonstrați îndemânarea sau lansări de carte care să vă trezească apetitul pentru lectură. Cert este că Tradem sprijină oricând artiștii olteni, punându-le la dispoziție locul ideal pentru a-și face talentul cunoscut.
 4. Grădina Botanică ce păstrează o alură ușor neîmblânzită care îți va lăsa impresia că natura este singurul artist care a lucrat la realizarea ei.
 5. Comedia-Erorilor-Compania-Propeller-Festivalul-Internatioal-Shakespeare-Craiova-1

  Sursă foto: craiova.ro

  Teatrul Național Marin Sorescu care prezintă spectacole inedite și care din doi în doi ani găzduiește Festivalul Shakespeare.

 6. Arta urbană din Craiova, care a prins contur în ultimul timp, transformând unele părți ale orașului în adevărate secțiuni ale unui muzeu în aer liber.
 7. Statuile ce decorează orașul și care fac de fiecare dată deliciul vizitatorilor. Din colecția „Craiova cotidiană prin statui” fac parte exponate precum: statuia ce reprezintă o femeie cu umbrelă, situată în stația de autobuz de la Universitate, bărbatul care fugărește un câine, de lângă Prefectură, intelectualul preocupat de a afla ultimele știri, de vis-a-vis de Primărie, statuia ce înfățișează un bărbat ce își ia rămas bun de la călătorii din trenuri, situată în Gara Craiova și multe altele.
 8. Biserica_Madona_Dudu

  Sursă foto: despresate.straniu.ro

  Biserica Madona Dudu construită în secolul al XVIII-lea care a servit pentru o vreme drept „Primul spital pentru alienați mintal din Craiova”.

 9. Centrul Vechi al orașului care prinde ușor contur și care în zilele călduroase este plin de olteni care preferă să se relaxeze pe băncuțele de lemn și unde
  p-palatul-jean-mihail-actualul-muzeu-de-arta-din-craiova-restaurat-prin-regio-226349

  Sursă foto: economica.net

  turiștii pot admira arhitectura clădirilor vechi.

 10. Cochetul English Park, situat vis-a-vis de primărie și care reprezintă un loc ideal pentru a savura o cafea sau o înghețată.
 11. Muzeul de Artă găzduit de Palatul Jean Mihail, proaspăt renovat, unde se află și prima sculptură de artă modernă din lume: „Sărutul” de Constantin Brâncuși.
 12. Târgurile handmade realizate periodic în Craiova pentru că oltenii sunt iubitorii ai bijuteriilor și decorațiunile originale.

Dacă voi ați găsit alte motive pentru care orașul Craiova este demn de vizitat, vă rog nu ezitați să mi le spuneți, într-un comentariu. La fel ca mine, vă invit să acceptați provocarea lansată de Tradem și să găsiți alte lucruri de văzut, povestit și trăit în Craiova.

Advertisements
Categories: Sub aceeași umbrelă cu mine | Tags: , , , | 1 Comment

Post navigation

One thought on “Din categoria „Fusei aici. Făcui asta”

 1. Pingback: Castigatori campanie De vazut, de trait si de povestit despre Craiova Culturala - Blogal Initiative Craiova

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: