Ce Ne Dorim (Turism) de la ASIA?

download

Sursa: wildelifefoto.com

Într-o capricioasă zi ploioasă de martie, la bătrânul Hotel „Sub aceeași umbrelă” din Craiova, a sosit o telegramă care a tulburat liniștea angajaților și celor trei persoane cazate încă în hotel. Se pare că proprietarul construise, în mod nesăbuit clădirea pe un teren care nu-i aparținea. În urma unui proces îndelungat și extrem de costisitor hotelul urma să fie dărâmat în zilele următoare.

Ce se va întâmpla cu persoanele pentru care hotelul devenise de ceva vreme o a două casă? Ei bine, vestea ce le părea la început teribilă, s-a dovedit a fi un imbold pentru a-i scoate din rutina ai cărei prizioneri deveniseră. Destinul lor era să călătorească, să colecționeze amintiri pline de aventură tocmai bune de povestit nepoților. Așa că era timpul să plece într-o vacanță, undeva departe, unde să poată descoperi și alte meleaguri.

În timp ce se sfătuiau încotro să meargă, într-una din paginile unui ziar rătăcit la recepția hotelului, au zărit numele unei agenții de turism ale cărei oferte erau de nerefuzat: CND Turism – Ce Ne Dorim de la Turism. Cercetând cu minuțiozitate articolul din ziar, cei cinci turiști au hotărât să accepte provocarea oferită de CND Turism de a pleca în destinații exotice, cu bani puțini. Era exact schimbarea de care aveau nevoie. Și ce putea fi mai exotic decât oferetele turistice în Asia?

Sursa: mrhong.no

Sursa: mrhong.no

Condimente rafinate, ceaiuri sofisticate cu gust de ghimbir și cuișoare, semne fascinant de întortocheate, umbreluțe colorate, sushi, geishe, orașe aglomerate de oameni grăbiți și de infinite blocuri luminate, templuri încărcate de istorie, străzi suspendate care parcă vor să atingă cerul – cam astea erau lucrurile care le veneau în minte celor cinci turiști atunci când se gândeau la cel mai întins continent de pe Pământ. Însă Asia este mai mult decât atât. Este un continent care se remarcă prin cultura și tradițiile total diferite de cele europene, un continent de-a dreptul provocator.

Provocarea constă tocmai în a alege o destinație de vizitat, pentru că fiecare dintre cele 47 de state asiatice are o poveste care merită descoperită. Și cum fiecare dintre cei trei turiști avea o personalitate și un stil diferit, destinațiile alese au fost și ele diferite.

tokyo

Sursa: telegraph.co.uk

Astfel, IT-stul pe care îl zăreai mereu în hotel nedezlipit de gadgeturile sale, a ales drept destinație „Țara Soarelui Răsare”, adică Japonia, care este renumită în lume pentru tehnologia dezvoltată și infrastructura demnă de invidiat. Datorită jobului său bine plătit, IT-stul își permite să aibă o vacanță prelungită și destul de costisitoare. Și cum este foarte bine organizat, a rezervat deja online biletele de avion. Prima oprire va fi în megalopolisul Tokyo. Apoi, a pus pe lista sa orașe precum Yokohama și Osaka. Chiar dacă îi place să fie la curent cu tot ce e nou, în materie de tehnologie, asta nu înseamnă că IT-stul își va petrece întreaga vacanță admirând mașinile și dispozitivele japoneze. Dimpotrivă. Își va rezerva timp pentru a urmări spectacole de teatru japonez, genul „kabuki” fiind preferatul său. Va face o oprire și la Tempul Kannon din Tokyo care datează din secolul al XVIII-lea. Fire curioasă, nu va rata nici parcul de distracții Asakusa, ale cărui mașinării le va studia cu atenție. Desigur că va fi cazat într-un hotel de lux din renumitul cartier Ginza. Printre pozele sale de vacanță se va număra cu siguranță și una cu Tokyo Tower pe care îl găsește mai interesant decât învechitul Turn Eiffel din Franța. Putem spune că, deși va pleca în vacanță, IT-stul va fi un turist dependent de jungla urbană, care nu-și poate imagina viața departe de tehnologie.

download

Sursa: laplimbare.com

Spre deosebire de IT-st, doamna roșcată, și ea chiriaș al hotelului „Sub aceeși umbrelă”, a ales ca destinație de vacanță India. Mereu a fost pasionată de cultura și religia hindusă, așa că a găsit orașul New Delhi ca fiind ideal pentru o vacanță exotică în Asia. Fără să o catalogăm ca fiind zgârcită, roșcovana a pus repede mâna pe telefon și a rezervat niște bilete de avion low-cost. Preferă să-și cheltuiască banii pe sari-uri colorate, în loc să-i dea pe niște scaune confortabile din avion. Deja știe ce suveniruri o să le aducă celor dragi: borcane cu condimente. Și asta pentru că roșcata lucrează ca bucătar într-un vestit restaurant și a studiat arta culinară specifică locului. Odată ajunsă în India, va gusta din toate mâncărurile picante pe care le-a văzut în cărțile de bucate. Este nerăbdătoare să descopere haosul creat de contrastul bogăție-sărăcie, specific orașului asiatic. Își va petrece ore în șire negociind cu comercianții din bazarurile gălăcioase aflate pe străzi înguste și aglomerate pentru o esență de parfum sau o bucată de mătase. Printre fotografiile sale se vor număra cele cu Templul Lotus și Memorialul lui Gandhi. Nu va avea nicio clipă de răgaz, căci roșcata face parte din categoria turiștilor albină care nu obosesc niciodată și care vor să cunoască toate tainele orașului în doare câteva zile de vacanță. Fiecare ban investit în vacanță va fi folosit pentru a țese amintiri frumoase.

khaolak-laguna-resort

Sursa: Travelhouse.ch

Căutând o oază de liniște pentru trup și suflet, medicul din hotel s-a gândit deja unde va poposi pe continentul asiatic: Thailanda. Abia așteaptă să descopere plaja cu nisip fin și marea cu apă turcoaz. Va face o oprire scurtă în Bangkok, unde va vizita statuia de jad a lui Buddha, dar și una dintre grădinile imperiale despre care a auzit atâtea. Apoi, va căuta cea mai liniștită zonă din țară, cu ieșire la mare. Nu îi pasă prea mult cât va plăti, atâta timp cât va avea parte de liniște. Nu se va hazarda la cumpărături, indiferent cât de tentante ar fi magazinele thailandeze. Va lua cel mult un magnet de frigider. Și nu pentru că e zgârcit, ci pentru că urăște să colinde după suveniruri. Tot ce-și dorește este un șezlong pe una din plajele thailandeze. Medicul este genul de turist zen pentru care vacanța înseamnă liniște. Nici măcar nu se va obosi prea tare să răspundă la telefon. Muncește destul în restul zilelor. iar în vacanță nu își dorește decât relaxare, undeva departe de grijile cotidiene. Majoritatea fotografiilor făcute de medic în vacanță, vor fi cu el, tolănit sub o umbrelă colorată. Nici măcar dansul delfinilor din apă nu-l vor face să se clintească prea mult.

Dacă ar fi să întrebați și povestitorul în ce categorie se încadrează, cu siguranță ar opta pentru cea a turistului-albină.

Acestea fiind spuse, iată și cel de-al patrulea articol pentru competiția Spring SuperBlog. Salut cu drag blogosfera românească și îi doresc succes!

Informațiile din acest text au fost preluate și din următoarele surse: http://www.revgeographia.wordpress.com/ http://www.wikipedia.ro.

Reclame
Categorii: Spring superblog | Etichete: , , , , , , , , , | 3 comentarii

Navigare în articol

3 gânduri despre „Ce Ne Dorim (Turism) de la ASIA?

 1. Bogdan

  Imi place cum ai denumit tipurile de turisti. Eu cred ca sunt o combinatie intre turistul zen si turistul albina. Depinde de starea de spirit.

  Apreciază

 2. Deja visez la o vacanta in Asia! 😀

  Apreciază

 3. Și eu, la India visez!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: