De la „Profu’ de religie” la „Dimineața de după…”

Nu sunt critic de teatru, film, muzică, literatură, fotografie sau…orice implică arta, însă îmi place să mă bucur de toate astea, așa cum pot mai bine, din perspectiva mea, de amator. De fiecare dată când găsesc un film, o melodie, o piesă de teatru sau o carte care să-mi placă o recomand cu drag și celorlalți. Parcă are un altfel de farmec atunci când ai cu cine să discuți și să schimbi impresii.

Profu_religiePrintre rezoluțiile făcute la început de an se numără și cea de a merge mai des la teatru și la cinema. Cu regret, pot spune însă, că deja luna ianuarie s-a încheiat și încă nu am realizat niciuna dintre aceste două lucruri propuse. Tocmai de aceea, am decis să mă înscriu și eu la concursul propus de blogul „Altar sufletesc” care promite câștigătorului doi invitații la piesa „Dimineața de după…”. http://www.altarulsufletului.blogspot.ro/2015/02/concurs.html

Și pentru că trebuie să vorbesc despre o piesă de teatru care m-a impresionat, am ales „Profu’ de religie” în regia lui George Dulămea și a cărei scenografie a fost realizată de Bobi Pricop. Pentru că nu mă pricep deloc la a realiza o cronică de film, o să vă povestesc pe scurt, în cuvinte simple, ce mi-a plăcut mie la această piesă de teatru și de ce merită s-o vedeți.

04112013111917Aș putea începe prin a spune că piesa „Profu’ de religie” are un mare defect: este o piesa foooarte scurtă. Are doar 75 de minute, pe care tu, ca spectator, le devorezi, iar la final rămâi flămând și vrei să strigi că ai mai vrea o porție, sau două. Și asta pentru că acțiunea piesei te prinde imediat. Personajele sunt „savuroase”. Nu am habar ce tehnică teatrală s-a folosit, dar nici nu-mi pasă cum se numește atâta timp cât își face treaba. Și eu zic că și-a făcut-o destul de bine, întrucât la final mă dureau palmele de la atâta aplaudat.

„Profu’ de religie” m-a făcut să râd în hohote, să aștept cu sufletul la gură deznodământul și să reflectez cu amărăciune la o problemă de actualitate a învățământului românesc și anume aceea a predării religiei în școli, precum și asupra modului în care mass-media redă astăzi într-o manieră exagerată subiectele controversate.

Piesa pornește de la o serie de exemple concrete, întâlnite în manualele de religie, și de la o întâmplare care a captat atenția tuturor televiziunilor: o elevă pe nume Mara, cu principii morale adânc înrădăcinate, este mângâiată de proful de religie pe genunchi. Întâmplarea este preluată de televiziuni și transformată într-un eveniment național. Focul scandalului devine și mai puternic pe măsură ce mama fetei, directorul școlii, ceilalți profesori și colegi încearcă să afle cum s-au petrecut lucrurile și își exprimă părerea despre evenimentul respectiv. Mara este copleșită de tot conflictul creat în jurul său și nu știe exact în ce poziție se află: aceea de victimă sau de complice.

06112013113159Interesant este modul în care actorii reușeșc să interpreteze mai multe roluri care reflectă tipologii umane contemporane. Personajul meu preferat a fost  cel jucat de Raluca Păun care are rolul prietenei Marei, o fetiță naivă și grăsuță, iar apoi se transformă în mama fetiței, în profesoara de română și în prezentator tv. Asta nu înseamnă că prestația celorlați actori a fost mai prejos. Nici nu avea cum să fie când ai în distribuție nume precum: Marian Politic, Romanița Ionescu, Dragoș Măceșanu și Cătălin Vieru.

Piesa este cu atât mai provocatoare cu cât invită publicul să răspundă la întrebarea: „Adevărurile noastre sunt adevărurile tuturor?”.

Indiferent de respunsul la acestă întrebare, „Profu’ de religie” este o piesă pe care aș vedea-o cu drag încă o dată și încă o dată.

Advertisements
Categories: It's a must! | Tags: , , , , , , , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: