Care-i treaba cu Secret Santa?

Secret Santa – sau cadoul de Crăciun ce urmează a fi primit de la o persoană a cărei identitate rămâne necunoscută până în momentul dăruirii cadoului respectiv. De regulă, destinatarul cadoului se stabilește prin extragerea unui bilețel cu numele acestuia. Așadar, se poate spune că nu tu alegi cui îi oferi darul, ci destinul alege pentru tine.

Este un obicei care mie îmi place foarte mult. L-am practicat încă de când eram în liceu și mă bucur să văd că tot mai mulți oameni își doresc să fie măcăr o dată ”Secret Santa” pentru cineva. Se întâmplă peste tot: de la școli, licee și facultate până la instituții și diverse organizații și comunități. ”Secret Santa” aduce oamenii împreună, îi face mai altruiști. large (2)

Anul acesta, am luat parte la o întâlnire a blogărilor craioveni care sunt adepții unui astfel de obicei. A fost foarte drăguț să văd cum fiecare dintre ei s-a străduit să facă un cadou cât mai potrivit persoanei al cărui nume l-au extras. Tot ei au fost cei care m-au convins și pe mine că ar trebui să-mi fac un blog și așa a apărut ”Sub aceeași umbrelă”. Mai mult, chiar dacă nu luasem parte la activitatea cu Secret Santa, tot am primit și eu o felicitare foarte drăguță de la o blogăriță simpatică. Gesturile mici fac diferența.

Și apropo de cadouri, am observat că tot mai mulți oameni se plâng că sunt mereu în pană de idei sau de bani. Iar atunci când vine vorba de Secret Santa, lucrurile pot fi și mai dificile pentru că de multe ori, numele pe care tocmai l-ai extras nu reprezintă cel al persoanei pe care o placi cel mai mult sau pe care o cunoști cel mai bine. Dar tocmai ăsta e tot farmecul. E o provocare să îl cunoști pe cel căruia îi este adresat cadoul. Poate afli despre el niște lucruri pe care le aveți în comun și de care habar nu aveai. Poate și el colecționează timbre și nu ești tu singura persoană de pe planetă care mai face asta. Sau poate afli că persoana respectivă citește un anumit tip de cărți pe care îl vei găsi chiar interesant.

large (1)

Așa că atunci când vine vorba de Secret Santa, trebuie să ții cont de faprul că cel mai bun lucru pe care îl poți face este ca cel cărui îi este adresat cadoul să simtă că te-ai străduit. Chiar dacă nu poți aloca un buget prea mare pentru un astfel de cadou, este foarte important să încerci să îi iei persoanei respective ceva ce îi place. Dacă ai timp și ceva talent, poți încerca să îi faci un cadou personalizat. Poate un desen sau o decorațiune de iarnă handmade.

Felicitarea este de asemenea importantă. Mesajul pe care încerci să-l transmiți trebuie să fie cât mai original. Așa că uită de clișeele și textele copiate de pe internat. De multe ori și modul în care împachetezi cadoul respectiv spune ceva despre tine. Dacă ești o persoană atentă la detalii, nu vei neglija acest aspect. Însă dacă ai două mâini stângi atunci când vine vorba de împachetat, roagă un prieten să te ajute. Uneori, și vânzătorii de la magazin sunt amabili și se oferă să facă asta pentru tine.

Dacă nu știi prea multe despre persoana pentru care vei fi anul ăsta ”Secret Santa”, încearcă să stai de vorbă cu apropiații acesteia, fără ca ea să afle căci altfel vrei strica întrega surpriză. O soluție ar fi să-i urmărești ceva timp și postările de pe Facebook. Dacă posteză mai mereu chestii legat de pisici sau citate motivaționale, vei ști cu siguranță ce ar trebui să alegi. Trebuie să fii atent și la lucrurile pe care această persoană nu le suportă. Ar fi tot aiurea să-i cumperi niște lumânări cu arome fructate, când persoana respectivă are alergie la un astfel de miros. Sau să-i cumperi o jucărie de pluș în formă de albinuță, iar destinatarul tău să aibă fobie de ace. Odată, din cauză că am cumpărat un cadou fără a acorda prea mare atenție și judecând o carte după copertă, la propriu, m-a trezit cumpărând unei prietene volumul II dintr-un roman, fără ca ea să fi citit partea I a acestuia. Mai mult, prietena mea nu a găsit volumul I nici în ziua de azi, așa că habar nu are ce s-a întâmplat cu personajul principal în prima parte a poveștii.

large (3)

Însă ce faci atunci când planetele toate s-au alinitat împotriva ta și te trezești că ai de cumpărat cadou tocmai acelei persoane din grup pe care nu o suporți absolut deloc? Știi tu, colegul acela arogant care uită să te salute când te vede trecând pe stradă. Ei bine, să te răzbuni apelând la un cadou răutăcios nu este deloc o soluție! E totuși Crăciunul. Ia-o ca pe o provocare și încearcă să cauți însușirile pozitive ale persoanei respective. Într-adevăr, este arogant, dar poate este și înteligent. Sau extrem de ordonat.

În orice caz, când vine vorba de ”Secret Santa” un lucru e clar: indiferent dacă îți convine sau nu persoana al cărui nume ți-a fost predestinat, nu e bine să dai bir cu fugiții. Gândește-te cum te-ai simți tu dacă ai fi singurul din grup care nu a primit cadou, deși te-ai străduit zile întregi să pregătești cadoul tău. Dacă nu îți plac astfel de inițiative, mai bine stai deoparte. Dacă partici doar din obligație sau pentru că „așa dă bine în fața colegilor” riști să pierzi toată distracția.

Advertisements
Categories: Crăciun | Tags: , , , | 2 Comments

Post navigation

2 thoughts on “Care-i treaba cu Secret Santa?

  1. Vorbești în calitate de expert în cadouri? 🙂 Prietenii știu de ce!

    Like

  2. Spor in blogosfera!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: